AgeSA’nın hayata geçirdiği Türkiye’nin yaşlanma konulu ilk ve tek KSS projesi ‘Her Yaşta’, 5. yılında yaşlılık ve yaşlanma alanlarıyla bağlantılı projeler geliştiren sivil toplum kuruluşlarını desteklemeyi sürdürüyor.
Bu doğrultuda AgeSA, ‘Her Yaşta’ çatısı altında oluşturduğu Her Yaşta Fonu’nun dördüncü döneminde destekleyeceği sivil toplum kuruluşunu belirledi. Hibe kapsamında, Sivil Toplum için Destek Vakfı koordinasyonunda, Türkiye Alzheimer Derneği ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi Anabilim Dalı ortaklığıyla gerçekleşecek Alz-Tag Projesi’ne, 1 milyon 250 bin TL hibe desteği sağlanacak.
AgeSA Hayat ve Emeklilik Pazarlama ve Strateji Genel Müdür Yardımcısı Roşan Dilek, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“AgeSA olarak, ‘Mutlu bireyleri olan güven dolu bir toplum’ için işimizin özündeki iyiliği sunmayı varlık nedenimiz olarak benimsiyoruz. Bu anlamda, yalnızca finansal başarıya odaklanmakla kalmayıp, toplumumuza değer sunmayı ve sosyal etki yaratmayı da görevimiz olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, 5 yıl önce başlattığımız ‘Her Yaşta Projesi’, Türkiye’de yaşlılık konusuna odaklanan tek kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak yoluna devam ediyor. Beş yıldır, toplumumuzu yaşlanmaya hazırlamak ve yaşlılıkla ilgili olumsuz algıları pozitife dönüştürmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca, yaşlılık ve yaşlanma temalı sivil toplum projelerini desteklemek amacıyla, 2021 yılında Sivil Toplum için Destek Vakfı koordinasyonuyla başlattığımız ‘Her Yaşta Fonu’ ile toplamda 12 projeye 1.5 milyon TL hibe desteği sağladık. Her Yaşta Fonu, bugüne kadar çok değerli başvurular aldı ve sürdürülebilir projelerin gelişmesine de katkı sağladı. Bu yıl da Türkiye Alzheimer Derneği ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi Anabilim Dalı ortaklığında gerçekleştirilecek ‘Alz-Tag’ projesine destek olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Her Yaşta Fonu ile yaşlanmaya hazırlık ve yaşlı bireylerin desteklenmesine dair sivil toplum projelerini desteklemeyi sürdüreceğiz. Sivil toplum projelerinin sayısının artması, yaygınlaşması ve proje konularının derinleştirilmesi her zaman önceliğimiz olacak.”
ALZ-TAG PROJESİ İLE ÖNLEYİCİ STRATEJİLER GELİŞTİRİLECEK
Türkiye Alzheimer Derneği’nin Adana, Bursa, Denizli, Kayseri ve İstanbul şubelerinde yürütülecek projenin birinci aşamasında; Alzheimer hastalarının karşılaştığı düşme, yaralanma, boğulma, kaybolma gibi acil durumlar ile günlük hayatın diğer tehlikelerine karşı bakım verenlere yönelik ‘Risk Analizi ve Eğitim’ atölyesi düzenlenecek. Atölye kapsamında doğru iletişim teknikleri, güvenli bir bakım ortamı oluşturma ve acil durum yönetimi konuları ele alınacak. Ayrıca, kaybolma riskini azaltmak için Akıllı Anahtarlık-Tag gibi teknolojik cihazlarla hastaların konumlarının nasıl takip edileceği ve acil durumlarda yapılacak müdahaleler de anlatılacak. Atölyeler aracılığıyla aynı zamanda 525 hasta ve yakınına Akıllı Anahtarlık-Tagler temin edilecek. Projenin ikinci aşamasında ise risk analizi ve güvenlik konularında desteğe ihtiyaç duyan ailelere altı ay boyunca mentörlük hizmeti sunulacak.
HER YAŞTA DOLU DOLU YAŞA
Beş yıl önce ‘Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa’ mottosuyla çıktığı yolda, yaşlılığa dair negatif algıları değiştirmeyi, yaşlanmaya hazırlık konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen AgeSA, gerçekleştirdiği iletişim çalışmalarıyla bireyleri aktif, sağlıklı ve sosyal bir yaşlılık dönemine yönelik teşvik eden içerikler paylaşmaya devam ediyor. Heryasta.org ve Her Yaşta’nın sosyal medya hesapları üzerinden 5 yıldır aralıksız farkındalık iletişimleriyle sağlık, kültür, seyahat, hobi, finans ve sosyal konularda içerikler ve ilham veren hayat hikâyeleriyle dijital mecralardan şimdiye dek yaklaşık 38 milyon kişiye erişti.
AgeSA, 5 yıl önce, ‘Türkiye’de Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri’ araştırması ile yalnızca Her Yaşta projesinin rotasını belirlemekle kalmadı, yaşlılık alanındaki literatüre de değerli bir kaynak sundu. Elde edilen veriler ışığında, yaşlanmaya hazırlık ve yaş ayrımcılığına dikkat çekmeye yönelik sponsorluklar ve iletişim kampanyaları düzenledi. Farkındalık çalışmalarının yanı sıra pandemi döneminde yardım ve bağış kampanyaları da hayata geçirildi. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da toplam 7 belediye ile iş birliği yapılarak “Pandemi Yardım Projesi” gerçekleştirildi.
2021 yılı itibarıyla Sivil Toplum için Destek Vakfı koordinasyonunda, yaşlıların iyi olma halini destekleyen, yaşlılık ve yaşlanma alanlarıyla kadın, sağlık, eğitim gibi bu alanı çevreleyen konularda projeler geliştiren sivil toplum kuruluşlarına destek için Her Yaşta Fonu’nu kuruldu. Fonun 3’üncü döneminde, 6 Şubat depreminden etkilenen bölgelerde çalışma yürüten Sorumlu Meryem Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Dem Derneği, Türkiye Alzheimer Derneği ve YÖRET olmak üzere 4 STK destekledi. 2021’den bu yana toplam 12 projeye 1.508.570 TL hibe desteği sağlandı.
2024 yılında, "Her Yaşta" Projesi’nin 5. yılına özel olarak ‘Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?’ araştırması gerçekleştirildi. Türkiye temsili araştırmada, 35-55 yaş arasındaki orta yaş grubunun yaşlanmaya bakış açısı, yaşlılık dönemine dair hazırlıkları ve gelecekteki yaşlılık deneyimlerinin bugünkü yaşlılara kıyasla nasıl farklılık göstereceği ele alındı.