İkinci el otomobil satışında yeni bir düzenlemeye gidildi. 5 Aralık’tan bu yana araç alım-satım yapan esnafın trafik poliçesi kestirmesi zorunlu oldu.
Daha önce 15 günlük bir ek süre tanınıyordu. Ancak bu süre zarfında kazaya karışan araçların teminatsız oluşu mağduriyetlere neden olmuştu. Bu nedenle böyle bir adım atıldı.
Ancak yeni uygulama bazı şikayetlere neden oldu. Trafik poliçesi kesmek istemeyen sigorta şirketleri nedeniyle noterlerde yoğunluklar yaşandı.
Ancak bu kararın en büyük etkisi ikinci el otomobil satısı yapan esnafa oldu. Çünkü portföyündeki aracı 'showroom’unda sergilemeyen esnaf da poliçe kestirmek durumunda kaldı. Bu da ciddi maliyetlere yol açtı.
İkinci el araç satan esnaf, 15 aracı bulunan bir galericinin yeni sistemden dolayı 400-500 bin lira ek maliyet ödemek zorunda olduğunu belirterek, kararın yalnızca bireysel satışlarda geçerli olmasını istiyor. Galericiler Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili adım atmasını bekliyor.
"İŞLETMELER MUAF TUTULMALI"
Türkiye Gazetesi'ne konuşan Oto Center Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kayatuzu, “Devletimiz bu düzenleme ile araçların sigortası olmadan trafiğe çıkmasını engellemek istemiştir, bizce de doğrudur. Fakat yeni uygulama ikinci el ticareti yapan on binlerce esnafın mağduriyetine sebep olmaktadır. Esnafımız satmak için aldıkları araçları teşhir alanlarında satılacağı güne kadar bekletmektedir. Dolayısıyla bir esnafın satılacağı güne kadar park hâlinde beklettiği 15 aracı için 400-500 bin lira trafik sigortası ödemesi yapması gerekmektedir. Bu nedenle yetki belgesi olan esnafımıza özel iskontolu trafik poliçesi kestirme imkânı tanınması, kısa süreli poliçe kesmenin önünü açılması gerekmektedir. Eskiden olduğu gibi araç trafiğe çıkmadığı sürece trafik sigortasından muaf tutulması gerekmektedir” diye konuştu.
"FİYATLARA MECBUREN YANSIYOR"
İstanbul Güngören’de galericilik yapan Talat Çelikbaş da sistemin hem vatandaşı hem de esnafı olumsuz etkilediğini belirterek, şunları söyledi:
“Biz daha önce vatandaşın sigortasıyla satış alabiliyorduk ve o aracı getirip showroom’umuza koyabiliyorduk. Satacağımız zaman da sigortayı kestiriyorduk. Sigortasız aracı hiçbir esnaf trafiğe zaten çıkarmaz, trafik kanununda yasak. Yeni çıkan uygulama, vatandaşın sigortası varken bir de “galerici esnafı sigorta yaptıracak” diyor. Bugün en uygun trafik poliçesi 10 bin TL’den başlıyor. Şirket olduğumuz için rakamlar daha da yükseliyor. Bir araç shoowrom’da 3-5 ay kaldığını düşündüğümüzde bunun galerici esnafa maliyeti oldukça yüksek. Tabii bu durum mecburen fiyatlara yansıyor. Yetki belgesi bulunan esnaf için 3 veya 6 aylık kısa süreli poliçeler düzenlenebilir. Noterlerde hiç olmadığı kadar yoğunluk yaşanıyor. Alınan karar faydadan çok zarara sebep oldu” dedi.
İLAN SİTELERİNDE FAHİŞ ZAM
İkinci el piyasasında satışların büyük çoğunluğunu gerçekleştiren ilan sitelerindeki yüksek üyelik ücretlerine de dikkat çeken Kayatuzu, şu ifadeleri kullandı:
“Bir ilan sitesinin geçen seneye kadar bir yıllık üyelik bedeli, günümüzde bir aylık fiyatına yükselmiştir. Devletimiz nasıl ki reel piyasaya müdahale ediyorsa, fahiş fiyat artışlarının önüne geçiyorsa, aynı hassasiyeti piyasada tekel pozisyonunda bulunan malum siteye de göstermelidir."
SİGORTACILAR DA DERTLİ
Sigortacılar da aynı durumdan şikayet ediyor. Bazı sigorta şirketlilerinin zarar yazdıkları gerekçesiyle trafik poliçesi kesmekten imtina etmesinin, noterlerde yaşanan yoğunluğu artırdığı belirtiliyor.
Sigorta acenteleri “Uzun zamandır trafik poliçesi keserken zorluklar yaşıyoruz. Birden fazla şirketten fiyat almak zorunda kalıyoruz. Araç satışını müteakip trafik poliçesi kesilme zorunluğu kaos oluşturacak. Bu nedenle trafik poliçesi kesiminde sigorta şirketlerinin kolaylık sağlaması gerekiyor” dedi.