Türkiye’nin köklü aracı kurumlarından İnfo Yatırım, makroekonomik beklentiler, 2025 yılında yurt içi piyasa öngörüleri ve sektörel görünüm beklentilerinin yer aldığı ‘2025 Strateji Raporu’nu yayınladı.
EKONOMİK BEKLENTİLER VE ENFLASYON TAHMİNLERİ
Rapora göre, 2024 yılında Türkiye’nin büyümesinin %2,9, 2025 yılında ise %3,0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Para politikasındaki sıkı ve temkinli duruşla, 2024 yıl sonunda enflasyonun %45, 2025 yıl sonunda ise %28 seviyelerine gerilemesi öngörülüyor. İnfo Yatırım Araştırma Ekibi, ekonomik aktivitede dengelenmenin üçüncü çeyrekte belirginleştiğini, ancak hizmet fiyatları ve jeopolitik gerginlikler gibi faktörlerin enflasyon görünümüne ilişkin riskleri canlı tuttuğunu ifade ediyor.
FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜ VE PİYASA BEKLENTİLERİ
Türkiye ekonomisinde kısa vadeli bir dengelenme sürecinin yaşandığı belirtilen raporda, iç talep koşullarının zayıflaması ve küresel finansal koşullarda beklenen gevşeme adımlarının net ihracatın büyümeye pozitif katkı sağlayacağı öngörülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, faiz indirim döngüsünü başlatması ve ilk adım olarak faizi 250 baz puan düşürerek %47,5 seviyesine çekmesi bekleniyor.
BIST100 ENDEKSİ VE YENİ HEDEFLER
BIST100 endeksi hakkında yapılan değerlendirmede, 2024 yılına hızlı başlayan endeksin, son aylarda risk iştahının düşmesiyle hareketlendiği belirtiliyor. İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül, faiz indirim sinyallerinin yeni hikâyeyi şekillendirebileceğini belirterek, BIST100 endeksinin 2025 yıl sonu hedefinin 14.500 seviyesinde olduğunu ifade etti.
SİGORTA YÜKSEK ENFLASYONDA GÜÇLÜ KALDI
2023 yılından itibaren yüksek enflasyon ortamı içerisinde güçlü kalmaya devam eden sigortacılık sektörü, ortodoks politikaların da tesiriyle 2025 yılında enflasyonun giderek daha makul seviyelere çekilmesi neticesinde azalan maliyetlerle güçlü seyrine devam etme potansiyeline sahip.
Azalan CDS ve düşüş trendine giren faizlerin menkul kıymet değerlemeleri noktasında şirketlerin finansallarına pozitif yansıması beklenebilir.
Enflasyona endeksli borçlanma araçları ise düşen enflasyon sebebiyle baskı unsuru olarak öne çıkıyor. 2024 yılının ilk 10 ayı itibariyle sektörün prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %73,1 artış gösterdi. Enflasyondan arındırılarak bakıldığında büyüme %16,5 olarak gerçekleşti.
Hayat tarafında aynı dönemdeki artış reel olarak %18,1 olurken, hayat dışı segmentte %16,3 oldu. Geçmişe dönük bakıldığında hayat dışı sigortalarda hayat sigortalarına kıyasla görece yüksek reel artış ivmesinin kaybedildiği göze çarptı.
TAVAN TARİFE HASAR PRİM DENGESİZLİĞİNE NEDEN OLUYOR
Sektörün en güçlü olduğu zorunlu trafik sigortası tarafından uygulanan tavan tarife nedeniyle enflasyonist dönemde hasar prim dengesizliği oluşmakla birlikte, ilerleyen süreçte bunun bir miktar iyileşmesini bekliyoruz. Öte yandan, yüksek faizler krediye ulaşımı zorlaştırırken, faizlerin giderek aşağı çekilmesi hayat branşında kredi kaynaklı bir artışa neden olmasını bekliyoruz.
BES’E İLGİ ARTACAK
2025 yılında ılımlı bir asgari ücret artışı beklenmekle beraber, BES tarafında da katkı paylarının sınırlı artışına neden olacak olup, emeklilik şirketleri için kısmi baskı unsuru oluşturabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, BES'te yapılan düzenlemeler neticesinde, fonlarda hisse senedi oranının artırılması ile 2025 yılında düşen faizlerden pozitif etkilenmesini beklediğimiz endeks, BES tarafına ilgiyi ve komisyon gelirlerini artırabilecek önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Rapora göre sektörde AGESA, TURSG ve ANSGR gibi şirketlerin ön plana çıkması bekleniyor.