Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)’nin üye ülkelerdeki emeklilik sistemlerinin gelişimlerine ilişkin her yıl hazırladığı “OECD Pensions Outlook” ve “Pension Markets in Focus” 2024 yılı raporları yayınlandı.

OECD’nin, 38 üye ülkedeki emeklilik sistemlerinin son durumunu gösteren raporunun başlığına göre, “Daha iyi emeklilik ve daha dayanıklı emeklilik sistemleri için varlığa dayalı emeklilik planlarını iyileştirmek” gerekiyor.

Türkiye Sigorta Birliği’nden iki raporla ilgili yapılan açıklamada. “Geçtiğimiz 20 yılda globalde varlıkların değerinin 20,8’den 63,1 trilyon dolara ulaştığı belirtilen raporda Türkiye için en dikkat çekici veri olarak, bireysel emeklilik fonları geçtiğimiz yıl %73,3’lük nominal büyüme oranıyla açık ara en hızlı büyüyen ülke olmamız öne çıkıyor” denildi.

OECD’nin sitesinde yer alan raporlardan “Pension Markets in Focus” raporunda şu bilgilere yer verildi:

Emeklilik için ayrılan varlıklar, OECD'de 2023'te nominal olarak %10 artarak yıl sonunda 63,1 trilyon ABD dolarına ulaştı. Bu büyüme, emeklilik sağlayıcılarının ve kamu emeklilik rezerv fonlarının hisse senedi piyasalarındaki olumlu gelişmelerin ardından elde ettiği yatırım gelirinden kaynaklandı.

2023'te emekliliğe ayrılan varlıklar, 2023'teki varlık büyümesine rağmen, OECD bölgesinde nominal olarak 2021 seviyelerinin hala %5 altındaydı.

2023'teki varlıklardaki büyüme, 2008 mali krizi ve COVID-19 salgını gibi düşüş dönemlerine rağmen emeklilik varlıklarının büyümesinin uzun vadeli eğilimiyle tutarlıdır. Varlıklar, OECD'de son yirmi yılda üç kattan fazla artarak, 2003 sonunda 20,8 trilyon ABD dolarından cari fiyatlarla 2023 sonunda 63,1 trilyon ABD dolarına çıktı. Bu uzun vadeli eğilim kısmen emeklilik sağlayıcılarının ve kamu emeklilik rezerv fonlarının elde ettiği pozitif yatırım gelirinden kaynaklanmaktadır.

Tanımlı fayda planlarının ödeme gücü, varlıklardaki büyümenin yükümlülüklerdeki büyümeyi geride bırakmasıyla 2023 yılında iyileşmeye devam etti. Bu planların varlıklarının yükümlülüklerine oranı (yani fonlama oranı) Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde rekor seviyeye ulaştı, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde %100'ün altında kaldı.

“OECD Pensions Outlook” raporundan bazı satırbaşları ise şöyle:

Son yirmi yılda emeklilik varlıklarında önemli bir büyüme görüldü. Gelişmiş ekonomilerde emeklilik varlıkları GSYİH'nin bir payı olarak neredeyse iki katına çıkarak ortalama %55'e ulaştı ve sekiz ülkede GSYİH'nin %100'ünü aştı. Bu küresel eğilim gelişmiş ekonomilerle sınırlı değil. Günümüzün gelişmekte olan ve yükselen ekonomilerinin birçoğunda ayrıca yüz milyarlarca ABD doları değerinde varlığa sahip emeklilik fonları bulunmaktadır.

Toplam varlıkları 56 trilyon ABD dolarını aşan emeklilik fonları, aynı zamanda halka açık hisse senedi ve borç piyasaları ile gelişmekte olan özel sermaye piyasaları da dahil olmak üzere küresel sermaye

Türkiye Hayat Emeklilik’ten 49 çeşit yatırım fonu Türkiye Hayat Emeklilik’ten 49 çeşit yatırım fonu

Varlık destekli emeklilik maaşlarının emeklilikte giderek daha önemli bir rol oynamasıyla birlikte, birçok OECD ülkesi son on yılda emeklilik tasarrufları için finansal teşviklerin değerini artırdı. Ancak, birçok ülkede vergi kuralları karmaşık olmaya devam ediyor ve orta ve yüksek gelirli kazananları kayırma eğiliminde.

Hisse senetlerine yapılan yatırımlar emeklilikte daha iyi sonuçlar doğururken, emeklilik döneminde piyasa oynaklığı riskleri artırıyor.

Hisse senetlerine yapılan yatırımlar, tanımlanmış katkı (DC) emeklilik portföyünün önemli bir bölümünü temsil ediyor ve son 20 yıldır istikrarlı bir şekilde artıyor. Hisse senedi yatırımları, 38 ülkeden 13'ünde %40'tan fazlasını oluştururken, yalnızca 7 ülkede %20'den azdır.