18.04.2025
weather
9°
38,1837 %0.55
43,6711 %0.44
50,9221 %0.37
4.085,23 0,54
Ara
Sigorta Kulisi Gündem Hayat sigortacılığı sektöründe yapısal dönüşüm: Yeni yatırımlar, yeni riskler

Hayat sigortacılığı sektöründe yapısal dönüşüm: Yeni yatırımlar, yeni riskler

Hayat sigortacılığı sektörü, gelişmiş piyasalarda alternatif yatırımlara ve varlık yoğun reasürans modellerine yöneliyor. Türkiye Sigorta Birliği'nden Şenol Şentürk, yapısal dönüşümleri detaylı şekilde değerlendiriyor

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Şenol Şentürk, hayat sigortacılığı sektörünün küresel ölçekte yaşadığı yapısal dönüşümleri değerlendirdiği bir yazı kaleme aldı. Şentürk, LinkedIn hesabından paylaştığı "Hayat Sigortacılığı Sektöründe Yaşanan Yapısal Dönüşümler!" başlıklı makalesinde, gelişmiş ülkelerdeki hayat sigortacılığı dinamiklerini Türkiye piyasasıyla karşılaştırıyor.

Faiz Düşüşü ile Alternatif Yatırımlar Öne Çıktı

Gelişmiş sigorta piyasalarında hayat sigortası şirketleri, uzun vadeli yükümlülüklerini karşılamak için çoğunlukla yüksek kredi notuna sahip tahvil ve hisse senetlerine yatırım yaparlardı. Ancak son yıllarda faiz oranlarının düşmesiyle birlikte şirketler alternatif yatırım araçlarına yönelmeye başladı.

Bu yatırımların başlıcaları:

Halka açık olmayan şirketlerin tahvil ve hisseleri

Gayrimenkul yatırımları

Altyapı projeleri

Hedge fonlar

Faiz oranlarındaki artışa rağmen, bu alternatif yatırım trendi devam etti. Bu yatırım türleri; risk farklılaştırması, daha yüksek getiri ve uzun vadeli yükümlülüklerle uyumlu vade yapısı gibi avantajlar sunuyor.

Ayrıca, bu yatırımlar enflasyona karşı koruma sağlarken; diğer yandan şu riskleri de beraberinde getiriyor:

Değerleme belirsizliği

Düşük likidite

Karmaşık ürün yapısı

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Şenol Şentürk

Varlık Yoğun Reasürans (AIR) ile Yatırım Riski Reasüre Ediliyor

Hayat sigortacılığı sektöründeki bir diğer önemli gelişme, yatırım riski içeren ürünler özelinde reasürans piyasasındaki değişimdir. Özellikle:

Yıllık gelir sigortası

Uzun süreli bakım sigortası

gibi ürünlerde sigorta şirketlerinin uzun vadeli yükümlülükleri artmakta, ancak bu ürünlerin yatırım riski geleneksel olarak reasüre edilememekteydi. Bu sebeple şirketler ya bu ürünlerden uzak duruyor ya da mevcut portföylerini azaltmaya çalışıyordu.

Son dönemde ise gelişen varlık-yoğun reasürans (asset-intensive reinsurance - AIR) modeli ile bu yatırım riskinin de reasürans yoluyla devri mümkün hale gelmeye başladı. Bu kapsamda:

Reasürörler, alternatif varlık yöneticileriyle çalışıyor

Yerel yatırım kısıtlarına tabi olmadıkları için daha özgür hareket ediyorlar

Daha yüksek getiri elde edebiliyorlar

Sigorta şirketleri, sermaye gereksinimini azaltıyor

Ancak bu yeni yapının da kendine özgü riskleri bulunuyor.

IAIS'ten Yapısal Dönüşümlere Yakın Takip

Bu gelişmelerin ardından Uluslararası Sigorta Denetçileri Birliği (IAIS) konuyu gündemine aldı ve “Issues Paper on Structural Shifts in the Life Insurance Sector” başlıklı çalışmasını sektördeki görüşe açtı. Bu dokümanla IAIS, ülkelerin sigorta otoritelerini bu alanda yaşanan değişimlere karşı bilgilendirmeyi ve harekete geçirmeyi hedefliyor.

Türkiye’de Durum Nasıl?

Şenol Şentürk’e göre, Türkiye hayat sigortacılığı piyasasında bu gelişmeler henüz gündemde değil. Bunun başlıca nedenleri şunlar:

Yıllık gelir sigortası ve uzun dönemli bakım sigortası gibi ürünlerin mevcut olmaması

Mevcut ürünlerin vadesinin genellikle 12–15 yıl arasında sınırlı olması

Türkiye’de faiz oranlarının yüksek seyretmesi

Bu nedenlerle, dünya genelinde yaşanan bu yapısal dönüşümler bugün için Türkiye hayat sigortacılığı sektörünün dışında kalmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *