Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), son dönemde iki sigorta şirketinin faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bu kararlar sektörün geleceği ve sürdürülebilirliği açısından önemli bir tartışmayı beraberinde getirdi. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
NTV’de Noyan Doğan’ın sunduğu “Bakış” programına konuk olan Gülen, son bir buçuk yılda beş sigorta şirketinin faaliyetlerinin ya durdurulduğunu ya da poliçe tanzim yetkilerinin askıya alındığını hatırlatarak “SEDDK’nın kararı, iki şirketimiz için belge, bilgi ve bulgularla alınan bir karardır. Artık bu şirketlerimizin ödemeleriyle ilgili bir ödeme komitesi kurulmuş durumda. Para çıkışı bu komite kontrolünde yapılıyor" dedi.
Bu durumun temelinde sermaye yetersizliği ve sektörün doğasına uygun olmayan kısa vadeli bakış açısının yattığını ifade etti.
“Sigortacılık kısa vadeli kazanç getiren bir alan değil,” diyen Gülen, “Dünyanın en büyük sigorta şirketleri yüz yıllık, hatta üç yüz yıllık geçmişe sahip. Bugün şirket kuruyorsanız, 100 yıl sonrasını da planlamanız gerekir,” ifadelerini kullandı.
Yerli sermaye ilgisi arttı ama koşullar zordu
2018 sonrası dönemde yerli sermayenin sigorta sektörüne yoğun ilgi gösterdiğini belirten Gülen, 2019–2022 yılları arasında birçok yeni sigorta şirketi kurulduğunu ancak bu şirketlerin pandemi süreci ve ardından gelen düşük faiz politikalarının etkisiyle ciddi gelir sıkıntıları yaşadığını söyledi.
SEDDK, giriş bariyerlerini yükseltti
Kasım 2023’te görev değişikliğiyle birlikte SEDDK’nın aldığı kararların sektörün itibarını ve dayanıklılığını artırmaya yönelik olduğunu vurgulayan Gülen, şöyle konuştu:
“Bugün hayat dışı tüm lisansları almak isteyen bir sigorta şirketinin yaklaşık 4 milyar TL, yani 1 milyar dolarlık sermayeye ihtiyacı var. Kurul sadece bugünkü sermayeye değil, bu sermayenin arkasındaki güce de bakıyor.”
Bu politikaların ardından 2023 yılı sonrasında hiçbir yeni sigorta şirketine kuruluş izni verilmediğini belirten Gülen, bu durumu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
Durdurulan şirketler yeniden faaliyete geçebilir mi?
Faaliyetleri durdurulan şirketlerin yeniden sektöre dönüp dönemeyeceği sorusuna ise Gülen şu şekilde yanıt verdi:
“Bu konuda kesin konuşmak zor. Ancak eğer bir sermaye zafiyeti varsa ve bu giderilirse, ilgili diğer şartlar da sağlanırsa, elbette faaliyetlerine devam edebilirler.”