İlk adımlarını 2001 yılında Ankara’da bölgesel bir servis olarak atan ve 2009 yılında RS Servis adıyla ilk defa tüketicilerin karşısına çıkan RS Otomotiv Grubu, bugün ülke çapında 61 farklı lokasyonda hizmet verebilen büyük bir ekosistemle otomobil sahiplerine birçok çözümü tek çatı altında sunabiliyor.
RS Otomotiv Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, şirketin RS 5.0 adını verdikleri gelecek vizyonunu paylaştı.
YAPAY ZEKA DÖNEMİ BAŞLIYOR
“2001 yılında babamdan devraldığım bayrağı 2009 gününe kadar Zeki Ünaldı genel müdürlük görevini üstlendim. O aslında RS'nin altyapısını oluşturdu. Babam 1963 senesinde çıraklıktan kaportacılıkta sanayide çıraklıktan başlamış bir insan. 1974'te kendi dükkanını açmış. Şimdi RS 5.0 başlıyor. Yapay zeka dönemi başlıyor.”
Ünal Ünaldı basın toplantısında şu bilgileri verdi:
-Ahilik ile kurumsallaşmayı, insan odaklı yaklaşımla dijitalleşmeyi birleştiriyoruz. Hem tüketici hem de çalışan nezdinde ahilik kültürünü koruyarak sektöre katma değer sağlamayı amaçlıyoruz.
DUYGU ANALİZİ YAPAN YAPAY ZEKA
-Teknolojinin getirdiği yapay zekâ gibi faydaları yine insan odaklı yaklaşımla sunuyoruz. Tur Assist’te müşteri görüşmelerimizde kullandığımız duygu analizi yapabilen programımızla, yardım hizmetlerine ihtiyacı olan insanlarla empati kuruyoruz.
-Doludur yağar, hasardır olur diyoruz, RS Boyasız Onarım ’da aracı hasar gören araç sahiplerinin içini rahatlatmak adına yapay zekâ destekli uzaktan ekspertiz teknolojimizi hayata geçiriyoruz.
-MR teknolojisiyle RS Oto Ekspertiz ’de araçların röntgenini çekerken, aynı zamanda bu röntgenleri okuyabilen yeni nesil otomobil doktorları yetiştiriyoruz.
YAPAY ZEKA İLE 15 SANİYEDE TEKLİF
-RS 5.0’la 360 derece dijital müşteri ekosistemi oluşturduk. Bu sistemle sadece bir fotoğrafla yapay zeka kullanarak 15 saniyede teklif verebilecek yeteneğe kavuştuk.
- Bin 145 kişiye istihdam sağladık. Mavi yaka haricinde yüzde 56 kadın oranıyla çalışıyoruz. Yönetim kademesinde ve mavi yakalı çalışanlardaki kadın oranını da artıracağız.
-Ciro bazında yüzde 111 büyüdük.
-3.5 milyon kişiye yol yardımında bulunduk. 400 bin kişiye ikame araç sağladık. Çağrı merkezinde müşterilerimizi 200 milyon saniye dinledik.
EKONOMİYE 3, 2 MİLYAR DOLARLIK GERİ DÖNÜŞ
-3 milyon 750 bin araçta 11 milyon 250 bin parçayı onararak ekonomiye 3, 2 milyar dolarlık dönüş sağladık
- Parçaların yenisiyle değişimi yerine onarımı yolunu tercih etmemiz, sigorta sektörüyle hayata geçirdiğimiz iş birliklerinde maliyetlerin düşmesine olanak sağladı. Onarımlarla 2, 4 milyon dolar kasko maliyetinden tasarruf sağladık. 10.7 milyar dolar tutarında araç değer kaybının önüne geçildi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE KATKI SAĞLADIK
- Önce onarım felsefemiz çerçevesinde 68 bin ton metal yani çelik ve alüminyumun hurdaya gitmesini engelledik.
-Yaptığımız tampon tamirleriyle 19 bin ton plastiğin çöpe gitmesini önledik.
- Böylelikle çevreye ve sürdürülebilirliğe de de ciddi katkı sağladığımızı düşünüyorum.
YEDEK PARÇA FİYATLARINI BİLSELER KASKOSUZ GEZMEZLER
Ünal yaptığı açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ünal’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
-Araç sahipleri yedek parça fiyatlarını bilseler kaskosuz bir gün bile gezmezler diye düşünüyorum. O yüzden sanayi bakanı bu parça fiyat listelerini internet sitelerinden yayınlarsa, şeffaf bir şekilde paylaşılır, farkındalık artarsa kaskoluk oranı mutlaka artacaktır.
-Kaskoyla ilgili bana soru geldiğinde diyorum ki “Servisim var, çalışanlarım var bununla ilgili, ama bütün arabalarımız kaskolu. Neden? Çünkü sadece yedek parça maliyeti ile tek başına kasko yaptırılıyor.
TUR ASİST İLE SAĞLIK ALANINA DA GİRECEĞİZ
-TUR Asist’i Mayıs 2022’de satın aldık. Kapasiteyi ve ürün çeşitliliğini artırdık. Sağlık tarafında da yatırım yapmaya hazırlanıyoruz. Sıfırdan kurmak değil de satın alma yoluyla bunu gerçekleştireceğiz. 1 Mart itibariyle İstanbul’da kendi çekici filomuzu faaliyete geçireceğiz.
ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ’NE ERKEN BAŞVURUN
-Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde parayı ödemek için son tarih 31 Ocak. Montaj için son tarih 30 Nisan. Şua ana kadar 1.5 milyon araç başvurdu. Nisanda 8 milyonu bulması bekleniyor. Uzun kuyruklar oluşmaması için özellikle 50 üzeri araçlı şirketlerin erkenden başvurmasını öneriyorum.
-Yedek parça tedarikinde yasal eksiklikler var. Hasar yönetmeliğindeki eksiklikler giderilirse ve tanımlamalar tam yapılırsa yedek parça tedariki konusunda yatırım yapmaya hazırız.
-Elektrikli araç piyasası önemli bir yere geldi. Bu konuda da ciddi çalışmalar içindeyiz. Elektrikli araç servis konusunda destek sunabiliriz.